Skip to content

Kvinna frias för falsk tillvitelse trots osann sexbrottsanklagelse - trodde det hon sa var sant

En idag 42-årig kvinna som åtalats för falsk tillvitelse sedan hon polisanmält en idag 17-årig pojke för sexövergrepp frias. Anledningen är att kvinnan var helt övertygad om att det hon berättade var sant och att det fanns med på en film, vilket inte var fallet. 


I juli 2012 polisanmälde en då 41-årig kvinna bland annat en då 16-årig pojke för att ha utsatt henne för handlingar som kunde likställas med våldtäkt.

Enligt kvinnan skulle händelsen ha ägt rum efter att hon följt med pojken och hans tvillingbror hem från en fest. Sedan bröderna slitit av henne kläderna skulle pojken, enligt kvinnan, bland annat ha försökt trycka upp en flaska i hennes underliv.

Delar av händelseförloppet hade, uppgav kvinnan, spelats in med en mobilkamera. Sedan polisen lyckats återskapa filmerna visade det sig dock att hennes berättelse inte stämde överens med vad filmsekvenserna visade.

Kvinnan kom därför att åtalas för falsk tillvitelse men förnekade brott.

Enligt kvinnan hade hon, när hon gjorde polisanmälan, trott att hon blivit utsatt för sexuella handlingar - även om hon insett att så inte varit fallet när hon fått se filmerna.

Tingsrätten konstaterar nu att det genom filmerna och utredningen i övrigt är styrkt att kvinnan falskt tillvitat pojken brottslig gärning.

Tingsrätten anser dock att den omständigheten att kvinnan, när hon anmälde det påstådda brottet till polisen, berättat att händelsen hade spelats in styrker att hon faktiskt trodde att hon blivit utsatt för övergrepp.

Kvinnan måste därför vid sin polisanmälan ha varit helt övertygad om att det hon berättade var sant och kan därmed inte anses ha haft uppsåt till att lämna osanna uppgifter.

Åtalet ogillas därför.

 

Foto: TT

  • Alt-texten
    Eva Clasö

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt