Skip to content

Åsa Romson efter ny uppmärksammad våldtäktsdom: ”behövs ett tydligare regelverk”

Åsa Romson, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Åsa Romson, riksdagsledamot för Miljöpartiet

Under gårdagens partiledardebatt lyfte Åsa Romson (MP), i ljuset av den kritiserade våldtäktsdomen i Lund, fram vikten av en samtyckeslag. Det rapporterar Aftonbladet.

 

På kort tid har tre våldtäktsdomar väckt starka reaktioner i Sverige - dels den i Umeå där tingsrätten friade tre män från anklagelserna om att ha våldtagit en kvinna med en vinflaska. En av dem dömdes senare i hovrätten.

Den andra är den i det så kallade Våldtäktsmålet där sex tonårspojkar friades i hovrätten för att ha våldtagit en 15-årig flicka under en fest i Stockholm.

Den tredje är fredagens dom i Lund där en 27-årig man friades för våldtäkt trots att tingsrätten funnit det visat att mannen med våld tvingat till sig sex och att offret skrikit "nej" och "sluta" åtskilliga gånger.

Likt de två första domarna har den tredje kritiserats hårt i media och på onsdagen togs den upp på riksdagens partiledardebatt, uppger tidningen.

MP:s Åsa Romson begärde replik på Mikael Damberg (S), men inte för att svara på det som han hade sagt, utan för att - i ljuset av den kritiserade våldtäktsdomen i Lund - lyfta fram vikten av samtycke vid sex.

- Det behövs ett tydligare regelverk för samtycke vid samlag. Jag undrar hur S ställer sig till detta, sade hon enligt tidningen.

Mikael Damberg (S) konstaterade att vi har en ny våldtäktslagstiftning som först måste få prövas.

- Det ska bli svårare att hamna i de här lägena, sa han enligt tidningen och konstaterade att diskussionen om samtycke är viktig.

 

 

Foto: Anders Wiklund / TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt