Skip to content

28-åring döms för olaglig fildelning - tvingas betala miljonbelopp i skadestånd

En 28-årig man från Sala döms nu att betala skadestånd på 4,3 miljoner kronor till filmbolaget Nordisk Film sedan han, i strid med lagen, laddat upp film på Internet. Det rapporterar Sveriges Radio.

 

En idag 28-årig man från Sala åtalades för att olagligt ha laddat upp över 500 filmer på nätet, via dåvarande fildelningssajten Swebits.  

28-åringen ska, enligt Sveriges Radio, ha erkänt att han laddat upp filmer vid totalt 13 tillfällen.

De berörda filmerna kom från flera filmbolag men bara ett av dem, Nordisk Film, har valt att kräva mannen på skadestånd.

Nordisk Film, som producerar bland annat Beck-filmerna, har yrkat på totalt sju miljoner kronor i skadestånd. 

Västmanlands tingsrätt finner nu åtalet styrkt och dömer 28-åringen till villkorlig dom och samhällstjänst. Rätten anser dock inte att skadeståndsbeloppet ska uppgå till sju miljoner utan ålägger nu mannen att betala skadestånd om 4,3 miljoner kronor till Nordisk Film.

Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen och filmbolagens ombud i målet, meddelar att filmbolagen kommer att fortsätta begära skadestånd av fildelare.
 – Det höga skadeståndet visar vilka skador kreatörer och rättighetshavare drabbas av genom illegal fildelning av en film. Framöver kommer en rad processer där vi kommer att begära skadestånd för en eller flera filmer, säger han till Sveriges Radio. 
Foto: TT

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt