Skip to content

Riksdagens kronor kan vara ett lagbrott - ”störande när riksdagen som stiftat lagen inte följer den”

Henrik Klackenberg, statsheraldiker
Henrik Klackenberg, statsheraldiker

Riksdagens logotyp med de tre blåa kronorna kan bryta mot lagen, enligt statsheraldiker Henrik Klackenberg som menar att de bör vara guldiga och inte blåa som de är idag. Det rapporterar Riksdag & Departement. 

 

De tre kronorna är Sveriges riksvapen, den lagstadgade symbolen för den svenska staten. Lagen om Sveriges Riksvapen föreskriver i detalj hur denna symbol, med anor från 1330-talet, får framställas. 

– För heraldiken spelar färgen mycket stor roll och dessutom står det i lagtexten att kronorna ska vara i guld, eller underförstått gult eftersom det är samma sak inom heraldikens värld, säger Henrik Klackenberg, som ansvarar för samtliga ärenden som gäller myndigheters användning av heraldiska vapen och emblem, till tidningen.

Enligt Henrik Klackenberg blir det ”störande” när riksdagen, som har stiftat den här lagen, inte följer den.
– Det blir svårt i vårt arbete att få myndigheterna att följa bestämmelserna om inte ens riksdagen gör det, säger han till tidningen. 

Kronorna i riksdagens logotyp har varit blåa sedan 1992 då man bytte färg. Att byta färgen på riksvapnet är som att byta färg på svenska flaggan, anser Klackenberg.

– Det är stor skillnad mellan ett vapen med blå kronor och gula kronor. Det är inte Sverige längre när det är blå kronor, säger han till tidningen.

Riksdagsförvaltningen har tagit till sig av kritiken och backar nu, meddelar chefsjuristen Helén Törnqvist, från påståendet om att det skulle finnas juridiska oklarheter som ger täckning för en annan färg än den guldiga.

Klackenberg förstår att det är svårt att ändra logytypens färg på trycksaker och dylikt över en natt, men hoppas att det görs inom en överskådlig framtid. 

– Jag har rekommenderat riksdagen att ändra färgen vid lämpligt tillfälle, till exempel när den grafiska profilen ska förnyas nästa gång, säger han till tidningen. 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt