Skip to content

JK ska utreda läcka om registret med romer – ”sekretesskyddade handlingar kan ha lämnats ut”

Anna Skarhed, JK
Anna Skarhed, JK

På onsdagen beslutade Justitiekanslern, JK, att inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikten efter Dagens Nyheters rapportering om Skånepolisens kartläggning av romer. Det uppger Ekot.

 

– Det är självklart så att ingen av oss, och inte heller JK, har något mot att den här publiceringen har skett. Men det som nu har visat sig, och det som gör att den här förundersökningen inleds, är att det finns indikationer på att det har lämnats ut allmänna handlingar som inte är sådana som man får lämna ut, säger Anna Skarhed till Ekot.

Indikationer pekar, menar JK, på att känsliga uppgifter kan ha lämnats ut i samband med att Dagens Nyheter fick information om registret.

Utlämningen kan enligt JK ha brutit mot två sekretessbestämmelser – en som ska skydda polisiärt utredningsarbete och en som är till skydd för enskildas personliga uppgifter. 

Det är med andra ord lagligt att berätta för en journalist att det finns ett register över romer. Däremot får man inte lämna ut det faktiska registret, om det kan vara en del i polisarbete samt innehåller personliga uppgifter, skriver Ekot. 

– Att i pappersform skicka över detta innebär en spridningsrisk som inte finns när det gäller att någon berättar att registren finns. Och berättar vad det står i dem. Det omfattas av meddelarfriheten, säger Anna Skarhed till Ekot.

Med anledning av detta har JK nu beslutat att inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikten. Idagsläget finns ingen misstänkt, uppger Ekot. 

Det blir överåklagare Mats Åhlund, chef för Riksenheten för polismål, som kommer att leda utredningen. 

 

Foto: Patrik Lestander / Högsta Domstolen / TT

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt