Skip to content

Beatrice Ask vill göra det lättare att driva åtal mot näthatare – ”det ska inte accepteras”

Beatrice Ask, justitieminister
Beatrice Ask, justitieminister

Det ska bli enklare för personer som utsatts för näthat att driva åtal med hjälp av åklagare, enligt ett nytt regeringsförslag. Det rapporterar Ekot. 

 

Den som utsätts för näthat får idag ofta driva ett ärende om förtal på egen hand. För att en åklagare ska väcka åtal krävs att det finns särskilda skäl vilket resulterar i att åklagare sällan tar upp förtalsmål. Detta vill regeringen nu ändra på, uppger Ekot.

I den remiss som regeringen lämnar till lagrådet idag tas kravet på särskilda skäl bort. Därmed ska fler drabbade kunna få åklagarhjälp och spara stora kostnader, uppger Ekot. 

Justitieminister Beatrice Ask menar att näthatet måste motverkas och att hjälp med åtal kan vara ett sätt.

– Vi tycker att det ska bli enklare för människor att ta itu med förtal och förolämpningar. Näthat och annat är sådant som inte ska accepteras, säger hon till Ekot.

Samtidigt föreslår regeringen att om någon driver ett förtalsmål mot till exempel en tidning och förlorar ska personen i vissa fall slippa betala tidningens rättegångskostnader, trots förlusten.

– De är stora och har många ekonomiska muskler. Men den lilla enskilda personen kan vara väldigt utsatt och det här tycker vi är ett bekymmer. För det är nog så att en och annan enskild drar sig för att driva ett ärende därför att man är rädd för att inte vinna och att inte heller ha de pengar som krävs för att driva ärendet. Om vi kan jämna ut det lite grann så tror jag att det är rätt, säger Beatrice Ask till Ekot. 

 

Foto: Fredrik Persson / TT

 

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt