Skip to content

16-åring spred nakenbild på Facebook - frias för förtal

Flickan på bilden har inget med artikeln att göra

En 16-årig flicka i Växjö som åtalats för att ha spridit en nakenbild på en 14-årig flicka på Facebook frias nu för förtal. Det rapporterar TT.

 

Det var i mitten av maj i år som en nakenbild på en 14-årig flicka började cirkulera bland skolungdomar i Växjö. På bilden är 14-åringen endast klädd i trosor och har bar överkropp. Delar av hennes hår och haka syns men inte ansiktet, uppger TT. 

En 16-årig flicka, som misstänktes ligga bakom dådet, åtalades i slutet av augusti för förtal. I förhör har 16-åringen medgett att hon lagt ut bilden på ett falskt Facebook-konto och att motivet var hämnd för inlägg på andra sociala medier, uppger Smålandsposten.

 Växjö tingsrätt konstaterar nu att enbart publicering av en nakenbild oftast inte är förtal. För att gärningen ska kunna ses som förtal måste någon ytterligare läggas till, exempelvis nedsättande uppgifter.

Eftersom 16-åringen inte har skrivit ut 14-åringen namn och då ansiktet till stor del inte syns är åtalet inte styrkt, menar rätten. 16-åringen frias nu därför helt, rapporterar TT.  

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt