Skip to content

FBI-informatörer tilläts begå 5600 brott

James "Whitey" Bulger
James "Whitey" Bulger

Den amerikanska federala polismyndigheten, FBI, gav sina informatörer tillåtelse att begå minst 5658 brott under ett år.

 

James "Whitey" Bulger, en tidigare Bostongangster, tilläts av FBI att bedriva kriminell verksamhet i utbyte mot information om maffian. Han är också orsaken till att det amerikanska justitiedepartementet i dag kräver att FBI rapporterar till dem om informatörer och brott.

Rapporterna har aldrig tidigare offentliggjorts. Men nu har den amerikanska dagstidningen USA Today tagit del av en av dem. I snitt tillät FBIs agenter sina informatörer att begå 15 brott om dagen under 2011. Det handlade om alltifrån köp och försäljning av narkotika, till mutbrott och förberedelser till rån.   

Tidigare har FBI sagt att möjligheten att ge informatörer tillåtelse att begå brott är ett ovärderligt om än ibland smaklöst verktyg vid utredningen av kriminella nätverk.

"Det låter mycket men du måste sätta det i ett sammanhang,", säger Shawn Henry, som övervakat brottsutredningar för FBI, till USA Today. "Det här görs inte utan förankring. Det görs inte på måfå. Det tas inte lätt på."

En talesperson för FBI, Denise Ballew, säger till tidningen att omständigheterna under vilka en informatör tillåts begå brott är "situationsanpassade och noggrant kontrollerade" och i enlighet med det amerikanska justitiedepartementets policy. 

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt