Skip to content

Nya åtal mot Panaxiachefer – "använt Panaxia som en plånbok för privata behov"

Två före detta chefer vid det nu konkursade värdetransportföretaget Panaxia står sedan tidigare åtalade för grovt bokföringsbrott. På onsdagen åtalades de för fler grova brott, rapporterar Sveriges Radio.

 

I höstas försattes värdetransportbolaget Panaxia i konkurs. Strax innan konkursen försvann hundratals miljoner kronor från handeln – pengar som tillhör handlare.    

Två tidigare Panaxiachefer, som misstänks för inblandning i det hela, åtalades i slutet av april i år för grovt bokförningsbrott. Igår, onsdag, följde kammaråklagaren John Keränen vid Ekobrottsmyndigheten upp med nya åtalspunkter som bland annat gäller grov förskingring, grov trolöshet mot huvudman och grov stöld.

– Det som ligger bakom det juridiska språkbruket handlar om olika brott som begåtts under en period av år. En omständighet är ett brott som man är inblandad i och genomfört tillsammans, handlar om att man egentligen har använt Panaxia som en plånbok för deras privata behov av pengar i samband med en nyemission som genomfördes sommaren 2011 i Panaxia, säger han till Sveriges Radio.

Enligt åklagarens bedömning handlar det om totalt 30 miljoner kronor om de olika misstänkta brotten adderas.

De båda åtalade nekar till brott, enligt Sveriges Radio. 

Conny Cedermark, som är offentlig försvarare för en av de misstänkta, anser att hans klient har goda chanser att frias i den kommande rättegången.

– Vi har goda förhoppningar om att det här kommer att utmynna på ett positivt sätt för oss. Vi är förvånade över att åklagaren väljer att ta det vidare med tanke på vad som framkommit, eller rättare sagt inte framkommit, under förundersökningen, säger han till Sveriges Radio. 

 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt