Skip to content

Julian Assange rasar mot justitierådet Stefan Lindskogs föredrag i Australien

Julian Assange och Stefan Lindskog
Julian Assange och Stefan Lindskog

Justitierådet Stefan Lindskogs föredrag om Assange-fallet i Australien får kritik. I en debattartikel på Dagens Juridik angrips hans "PR-tal" av den svenska advokaten Mats Björkenfeldt och Julian Assange själv går till hårt angrepp mot Stefan Lindskog.

 

Högsta domstolens ordförande i Sverige, Marianne Lundius, är försiktig i det uttalande om Stefan Lindskogs föredrag som hon gör till Svenska Dagbladet:

- I det här fallet kan det uppfattas som känsligare för att det är knutet till Assange, och att det fortfarande finns en arresteringsorder mot honom. Det är väldigt viktigt att det finns ett förtroende för domstolen.

Stefan Lindskog befinner sig just nu på resa i Australien och höll sitt föredrag om fallet Julian Assange på ett universitet i Adelaide.

Enligt SvD rapporterar tidningen Australian Financial Review om det inträffade och om vad Stefan Lindskog sa i sitt föredrag:

”Det är roligt hur Assange-fallet visar möjligheter till skarpa svängar när det kommer till ämnena som diskuteras. Från, å ena sidan, om lögner om kondomer kan vara ett sexbrott till, å andra sidan, frågan om att säga sanningen genom att publicera hemligstämplad information kan innebära ett brott som tillåter utlämning till den stat som anser sig skadad”.

Julian Assange är själv australiensisk medborgare. Han är häktat i sin utevaro i Sverige misstänkt för våldtäkt – ett fall som skulle kunna hamna på Högsta domstolens bord för avgörande. Även en eventuell framtida begäran om utlämning till USA kräver enligt svensk lag att HD prövar frågan i sak.

– Utvecklingen är del av ett mönster där högt uppsatta svenskar, inklusive den svenska utrikesministern, statsministern och justitieministern, alla har attackerat mig eller Wikileaks offentligt, säger han enligt Sydney Morning Herald till Fairfax Media, rapporterar SvD.

Julian Assange har sedan hösten 2010 varit häktad i sin utevaro misstänkt för våldtäkt i Sverige. Det finns en europeisk arresteringsorder utfärdad och ett beslut från Högsta domstolen i Storbritannien om att han ska utlämnas till Sverige.

Han gömmer sig dock på Ecuadors ambassad i London där han har fått politisk asyl och har vid upprepade tillfällen förklarat sin oro för att Sverige ska komma att lämna honom vidare till USA.

Dagens Juridik har sökt Stefan Lindskog i Australien för en kommentart. Han har dock ännu inte svarat.

I ett mejl till SvD skriver dock Stefan Lindskog att det inte finns något hinder för att HD-domare på principiell nivå diskuterar rättsliga frågor ”som är eller kan komma under rättslig prövning”.

Hans understryker också att han skulle kunna frånsäga sig fallet Assange om det i något avseende skulle hamna på hans bord i framtiden.

Läs också advokat Mats Björkenfeldts artikel på Dagens Juridik:

"Är justitierådet Lindskogs PR-tal i Australien ett förhandsbesked om HD:s syn på Assange-fallet?"

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt