Skip to content

Inte mordförsök när kvinna knivhögg man efter svartsjukegräl - agerade utan likgiltighet efter våldet

Efter ett svartsjukegräl högg kvinnan en kniv i bålen på mannen. Eftersom hon omedelbart efter dådet agerade på ett sätt som visade att hon då inte visade liktgiltighet inför om mannen skulle dö så döms hon till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel i stället för mordförsök vilket åklagaren hade yrkat på.

 

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, åtalades vid Lunds tingsrätt för försök till mord eftersom hon hade knivhuggit sin pojkvän med en kökskniv i bålen med livshotande skador som följd. Tingsrätten instämmer dock inte i åklagarens brottsrubricering utan dömer i stället kvinnan för grov misshandel till ett och ett halvt års fängelse.

Kvinnan och mannen hade ett förhållande sedan knappt ett år och har båda barn från tidigare förhållanden. Relationen har präglats av svartsjuka, och kvinnan, som har en psykisk problematik, har använt alkohol, tabletter och självskadebeteende för att dämpa sin ångest.

Knivattacken ägde rum efter det att mannen hade fått ett SMS av en annan kvinna som han tidigare hade haft en relation med. Ett svartsjukebråk med tumutl uppstod vilket resulterade i att mannen fick ner kvinnan på golvet och häll en arm över hennes hals.

Lunds tingsrätt konstaterar att kvinnan har insett att hon tillfogat mannen en allvarlig skada och att hon var både förskräckt och ledsen över vad hon hade gjort. Att hon själv ringde 112, ställde enträgna frågor om adressen till huset och uppmanade mannen att ligga ner pekar enligt tingsrätten på att hon omedelbart efter våldet inte har visat likgiltighet för effekten av sin gärning.

Vid en samlad bedömning kommer tingsrätten fram till att det inte är bevisat att kvinnan har haft någon form av uppsåt att döda mannen - men väl att skada honom.

Med hänsyn till att det har handlat om livsfarligt våld slår tingsrätten fast att gärningen ska bedömas som grov misshandel. Straffvärdet är visserligen två års fängelse men eftersom tingsrätten anser att kvinnan har begått gärningen i en upplevd nödvärnssituation så ska detta i viss mån verka i en mildrande riktning. Hon döms därför till ett och ett halvt års fängelse.

  • Alt-texten
    Johanna Haddäng

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt