Skip to content

Mest mediefokus på Thomas Olsson - "Det är rough justice som gäller. Så är vardagen"

Advokat Thomas Olsson
Advokat Thomas Olsson

Mediebarometern 2013. Som Thomas Quicks advokat har han satt rekord i beviljade resningsansökningar. Nu väntar nästa utmaning: "Jag räknar med att Sture Bergwall kommer att vara frikänd för alla morden fram emot sommaren. Min förhoppning är att han ska vara en fri man till hösten", säger Thomas Olsson.

 

Thomas Olsson var den mest omskrivne advokaten under förra året, enligt undersökningen Mediebarometern som genomförs av Dagens Juridiska systertidning Legally yours och analysföretaget Updatum.

- et är alltid glädjande när det man gör uppmärksammas, kommenterar Thomas Olsson.

Under året har han bland annat försvarat de tillfångatagna Etiopiensvenskarna Johan Persson och Martin Schibbye.

- När beskedet kom att Martin och Johan fått lämna Etiopien och var på väg hem, det var ett väldigt speciellt ögonblick.

- Det är en förmån att få arbeta med ärenden som engagerar människor så mycket som det gjorde. Det är viktigt för rättsväsendet och de principer som ligger till grund för det att det här debatteras bland allmänheten.

Du jobbade med Södertäljerättegången också.

 - Ja, även det är ett mål där väldigt viktiga rättsprinciper aktualiserades. Jag välkomnar att frågor kring sättssäkerheten och straffrättsprocessen uppmärksammas och blir föremål för den här typen av diskussioner. När de pågår under en längre tid så lyfter debatten från att bara handla om det enskilda fallet. Då förstår man också hur viktigt det är att den här typen av verksamhet fungerar.

Har du några råd till kollegorna i hur de ska hantera media?

 - Svårt att ge några direkta råd. Man lever ju intuitivt också. Men tänk på att inte vara orolig eller nervös för att möta journalister. Se det som en angelägenhet där du kan bidra till en ökad förståelse för hur rättssystemet fungerar.

I början av februari fick Thomas Olssons klient Sture Bergwall resning för de sista mord som han dömts för, dubbelmordet i Appojaure på Janni och Marinus Stegehuis samt Charles Zelamovitz i Piteå. Just nu funderar åklagare på om de vill att nya rättegångar ska genomföras eller om de lägger ner åtalen.

- Det är det mest sannolika. Och då kommer processen att få Sture Bergwall utskriven från Säter att ta sin början.

Det var efter terapi på Säter i början av 1990-talet som Sture Bergwall bland annat började erkänna en rad mord, i sju av fallen resulterade det i fällande domar. Sedan Bergwall kommit i kontakt med journalisten Hannes Råstam drog han tillbaka sina erkännanden och begärde resning. Nu är alltså samtliga ansökningar beviljade.

- Som det förefaller befinner sig den rättspsykiatriska kliniken på Säter i någon form av freudiansk förnekelseprocess där man låtsas som att Quickåren aldrig har existerat, säger Thomas Olsson.

- Ifall det håller i sig så blir det här en fråga som avgörs i förvaltningsrätten. Men förhoppningsvis kommer de ansvariga på kliniken ta sitt förnuft till fånga och inse att det enda rimliga är att låta Sture Bergwall flytta till en annan klinik och där genomgå någon form av objektiv bedömning av sin psykiska status.

- Men det här är alltså lite avhängigt av huruvida Säter kommer att sätta patientens intresse i första rummet.

- Jag räknar med att Sture Bergwall kommer att vara frikänd för alla morden fram emot sommaren. Min förhoppning är att han ska vara en fri man till hösten.

Under året företräder Thomas Olsson även de två svenska medborgare som fängslats efter att ha lämnat den terrorstämplade organisationen Al-Shabab i Somalia och sedan förts till USA där de häktats för terrorbrott.

- Det blir intressant att följa vad som kommer fram i det målet.

- Annars blir det väl som vanligt. Det är rough justice som gäller... Så är vardagen. Hehehe…

 

PETER JOHANSSON

Foto: Bertil Ericson/Scanpix

 

 

Medierbarometern 2013: Stark press på rättssystemet - juristerna som syntes mest i media

Mest mediefokus på Thomas Olsson - "Det är rough justice som gäller. Så är vardagen"

Mannheimer Swartling mest i medias rampljus - men Vinge finns i hasorna

 

LISTORNA:

De är Sveriges mest exponerade advokater - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade åklagare - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade domare - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade jurister i politiken - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade advokatbyråer - hela listan från Mediebarometern 2013


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt