Skip to content

Mediebarometern 2013: Stark press på rättssystemet - juristerna som syns mest i media

 

Mediebarometern 2013. Quickdebatter, jäviga nämndemän och havererade rättegångar. Förra året befann sig rättssystemet under stark press. Det visar årets upplaga av undersökningen Mediebarometern.

För tioende året har Dagens Juridiks systertidning Legally yours genomfört undersökningen Mediebarometern där de har kartlagt vilka jurister och byråer som syns mest i medierna. Liksom tidigare år genomförs undersökningen i samarbete med medieanalysföretaget Updatum.

 - Till Mediebarometern har vi använt oss av vårt medieindex som bevakar över 40 000 svenska och internationella nyhetsmedier på internet säger Updatums VD Helge Gjerstad.

 – Vi tar in över 400 000 artiklar per dygn. Ur den mängden kan vi sedan filtrera ut den relevanta informationen. Därifrån har vi analyserat och sammanställt det antal artiklar respektive jurist och byrå figurerat i under hela 2012.

Liksom tidigare år är de jurister som nått höga politiska poster de mest omskrivna. Annie Lööf, näringsminister och ledare för Centerpartiet, når 6 417 träffar. Miljöminister Lena Ek (C) och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson följer sedan med 3 069 respektive 2 274 träffar.

Förre justitieministern Thomas Bodström för en aktiv tillvaro. I sin egenskap av före detta socialdemokratisk politiker samlar han 872 träffar. I sin nuvarande roll som advokat har uppmärksamheten inte varit fullt så intensiv, 186 träffar. I Mediebarometern redovisas Bodströms medieexponering var för sig.

Bortom de partipolitiskt aktiva är justitierådet Göran Lambertz årets mest medialt uppmärksammade jurist, 1 079 träffar. Hans flitiga debatterande i Thomas Quick-affären är den största anledningen. Hans uppmärksammade ordförandeskap i Yttrandefrihetsutredningen är en annan. När utredningens arbete avslutades i augusti reserverade sig Göran Lambertz från slutresultatet, ett ovanligt agerande av en ordförande.

Malmöåklagaren Solveig Wollstad samlar nästan lika många träffar som Lambertz, 1 001. Orsaken är hennes arbete i tingsrättsförhandlingarna mot dömde serieskytten Peter Mangs. Det här var en av årets mest uppmärksammade rättegångar. I media har Mangs agerande i rätten beskrivits i detalj. Han var klädd i nystruken vit skjort ”med Ranelidknäppning” (enligt Kvällsposten) och rapporterades läsa Charlie Normans biografi ”Musikant med brutet gehör”.

Dessutom anklagades en nämndeman för jäv, men tingsrätten kom senare fram till att så inte varit fallet. Den typen av brister i rättsprocessen har varit ett frekvent tema under året. Rättegången mot Södertäljenätverket är det tydligaste exemplet. Maratonförhandlingen kommer att tas om på grund av just nämndemannanjäv.

Årets mest omskrivne advokat, Thomas Olsson, företräder en av de inblandade. Under 2012 har han även fått mycket publicitet för arbetet med Sture Bergwalls, tidigare Thomas Quick, resningsansökningar samt varit ombud för journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye när de var fängslade i Etiopien. Sammanlagt nådde Tho-mas Olsson 681 omnämnanden i undersökningen.

Claes Borgström är tvåa med 650. Uppdraget som målsägandebiträde i våldtäktsutredningen mot Wikileaks grundare Julian Assange är en viktig orsak till den höga placeringen. Den kritiserade insatsen som Thomas Quicks advokat under den period då Quick erkände mord, är en annan.

Douglas Norking, som företräder Peter Mangs, är 2012 års tredje mest omskrivne advokat med 545 träffar. Tingsrättens ordförande i samma mål, Lennart Strinäs, är näst Lambertz årets mest omskrivne domare, 913 träffar. Katarian Wingqvist Ekholm, domare i den upplaga av Södertäljerättegången som nu alltså kommer att tas om, intar tredjeplatsen med 189 träffar.

 

PETER JOHANSSON

Foto: Pontus Lundhal/Scanpix

 

 

Medierbarometern 2013: Stark press på rättssystemet - juristerna som syntes mest i media

Mest mediefokus på Thomas Olsson - "Det är rough justice som gäller. Så är vardagen"

Mannheimer Swartling mest i medias rampljus - men Vinge finns i hasorna

 

LISTORNA:

De är Sveriges mest exponerade advokater - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade åklagare - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade domare - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade jurister i politiken - hela listan från Mediebarometern 2013

De är Sveriges mest exponerade advokatbyråer - hela listan från Mediebarometern 2013


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt