Skip to content

Sverige får kritik på 46 punkter – har inte gjort EU-lag till svensk rätt

Sverige är en av de medlemstater i EU som lyckats mindre bra med att införa EU-rätten. Det visar kommissionens årliga rapport som nyligen presenterats.

Kommissionen har, för 29:e året i rad, nyligen presenterat sin övervakningsrapport om tillämpningen av EU-rätten.

Även om rapporten visar att antalet inledda överträdelseärenden mot EU:s medlemsstater var färre förra året (totalt 1 775) jämfört med året innan (2 100) är "antalet ärenden alldeles för många i vissa länder och för vissa politikområden", skriver kommissionen i sin rapport.

Enligt rapporten står områdena miljö, transport, inre marknaden och skatterätten för 60 procent av alla fall där kommissionen inledde ett överträdelseförfarande mot en medlemsstat under 2011.

Italien (135 stycken), Grekland (123 stycken) och Belgien (117 stycken) är de tre medlemsstater som flest antal överträdelseprocedurer inleddes mot förra året. Även Sverige tillhör de som lyckats mindre bra, med totalt 46 ärenden.

De medlemsstater som lyckats bäst med implementeringen av EU-rätten är de tre baltiska staterna och Malta, där kommissionen bara behövt agera i 23 fall för Lettland och 36 för de tre andra länderna.

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt