Skip to content

Nya rättegången i Södertäljemålet kommer ta sju månader - samtliga förhör måste göras om

Kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren
Kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren

Den nya rättegången i det så kallade Södertäljemålet kommer att ta drygt sju månader. Samtliga förhör med vittnen, målsäganden och de tilltalade ska göras om eftersom tingsrätten anser att det inte räcker med att de tidigare förhören spelas upp.

 

Orsaken till att det inte räcker med att spela upp de bandade förhören från den förra och ogiltigförklarade rättegången är enligt tingsrätten främst att helt ny bevisupptagning - enligt lagens förarbeten - är särskilt påkallad i tyngre brottmål.

- Vi accepterar tingsrättens beslut och kommer att jobba på samma sätt som hittills för att målsäganden och vittnen ska känna sig trygga i att höras under rättegången igen. Däremot är hela den här situationen mycket olycklig med tanke på att målsäganden och vittnen nu kommer att behöva gå igenom det här en gång till, säger kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

- Det innebär ju dessutom en hel del merarbete i form av ökat säkerhetsarbete och ett betydligt större arbete med förberedelser för förhör, utskrifter av alla tidigare hållna förhör i tingsrätten med mera. Vi kommer, när det är nödvändigt, att yrka på att de bandade förhören spelas upp igen i det fall vi anser att det nya förhöret inte stämmer med de uppgifter vittnena lämnade under den förra rättegången.

Södertälje tingsrätt har också utsett ny nämnd som tillsammans med de lagfarna domarna Lars Lindhe och Jan Erik Oja ska döma i det återförvisade målet.

Den nya rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholm med start den 8 november. Sista förhandlingsdag är i nuläget den 20 juni 2013.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt