Skip to content

Juriststudent vid Stockholms universitet tilldelas årets Midander - Lönnstipendium

På torsdagen tilldelades Erik Thilén, juriststudent vid Stockholms universitet, årets Midander - Lönnstipendium för sin uppsats om bevisning i brottmål.

 

Erik Thilén har genom sin uppsats valt att studera den fria bevisprövningens tillämplighet vid användning i brottmål av bevisning som åtkommits genom integritetskänsliga åtgärder som hemliga avlyssning, provokation och infiltration. 

På torsdagskvällen tog han emot priset på 25 000 kronor av Centrum för rättvisas chef Clarence Crafoord i samband med Midander – Lönnföreläsningen med Elisabet Fura, Chefs-JO och tidigare domare i Europadomstolen, som ägde rum på Setterwalls Advokatbyrå i Stockholm.

Juryns motivering löd följande: ”För en uppsats med djupgående analys och såväl skarpa som träffsäkra slutsatser om Europakonventionens skydd för personlig integritet och dess förhållande till den svenska straff- och processrätten”.

Midander - Lönnstipendiet delas ut sedan 2007 till författaren av årets bästa examensuppsats i juridik om fri- och rättigheter. Seminariet och stipendiet har fått namn efter målet Midander och Lönn mot staten – om diskriminering i form av etnisk kvotering vid antagning till juristutbildningen vid Uppsala universitet – som Josefine Midander och Cecilia Lönn, med Centrum för rättvisa som ombud, vann i Högsta domstolen 2006.

Se Centrum för Rättvisas intervju med Erik Thilén om hans uppsats, hur det känns att tilldelas stipendiet och vad han ska göra med prispengarna här

Foto: Scanpix / Erik Thilén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt