Skip to content

17-årig pojke har suttit häktad för mord i ett halvår - "Det måste finnas en gräns när det gäller barn"

Mordmisstänkte brodern sitter fortfarande häktad
Mordmisstänkte brodern sitter fortfarande häktad

En 17-åring häktades misstänkt för mordet på sin 19-åriga syster från Landskrona i april i år. Efter upprepade häktingsförhandlingar är han ett halvår senare fortfarande frihetsberövad. Försvaradvokaten beskriver den misstänktes situation som "inte riktigt mänsklig". 


Den 19-åriga Maria hittades död i april i år. Hennes 17-årige bror misstänktes snart för mordet och häktades. Han är fortfarande frihetsberövad - efter flera omhäktningsförhandlingar i tingsrätten.

Det senaste beslutet om omhäktning överklagades till hovrätten som avslog överklagandet. 17-åringen sitter därför fortfarande häktad men försvarsadvokaten Urban Jansson kommer att överklaga till Högsta domstolen, enligt egna uppgifter till Helsingborgs Dagblad.

– Vi kommer att överklaga beslutet och hoppas att vi får prövningstillstånd i Högsta domstolen. Det börjar bli ganska ansträngt lagmässigt nu. Det måste finnas en gräns för vad som gäller i fråga om frihetsberövande av barn. Framförallt när det gäller barn som sitter med restriktioner, säger Urban Jansson till tidningen.

Urban Jansson beskriver 17-åringens situation som "inte riktigt mänsklig". Sedan han häktades för ett halvår sedan har 17-åringen restriktioner angående besök och tillgång till media, som advokaten menar är onödiga.

Den mordmisstänkte har bara fått träffa sin advokat och personalen som arbetar i häktet. Han får dessutom bara titta på tv och läsa tidningar som är godkända av åklagaren.

– Vi anser att det inte föreligger skäl till restriktioner längre eftersom man nu anser sig så gott som färdig med förundersökningen och då är det inte möjligt för min klient att kunna påverka utredningen.

Att förundersökningen är mer eller mindre färdig bekräftas av förundersökningsledaren Magnus Larsson, åklagare vid Åklagarkammaren i Helsingborg.

– Jag har för avsikt att väcka åtal, säger Larsson till Helsingborgs Dagblad.

 

 

Foto: Scanpix

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt