Skip to content

Unikt åtal om illegal fildelning - materialet tidigare outgivet

Bild från Beyoncés album ”4”
Bild från Beyoncés album ”4”

En 47-årig man åtalades under måndagen för att ha delat Beyoncés album "4 " via The Pirate Bay. Målet är unikt på två sätt, bland annat för att materialet var tidigare outgivet.

Det var den 8 juni 2011 som en privatperson i Västsverige ska ha delat Beyoncés album ”4” via The Pirate Bay. Under måndagen väcktes åtal mot mannen, rapporterar Dagens Nyheter. Den 47-åriga mannen har i förhör beskrivit sig själv som musikintresserad och verksam i musikbranschen.

Det som gör det aktuella åtalet så unikt är dels att skivan inte skulle släppas förrän den 24 juni, dels att bevissäkringen varit elektronisk. Bevissäkringen gjordes av DtecNet på uppdrag av musikbranschorganisationen Ifpi där målsäganden, Sony Music Entertainment, ingår.

– Här har bevissäkringen skett i bittorrentmiljö, lämnats in till polisen och sedan lett fram till utredning, husrannsakan, beslag som sammantaget gör att jag tycker att man kan styrka brott. Både albumet och bittorrentfilen hittades i hans dator. Andra saker vi hittat tycker jag tyder på att han inte är främmande för att ägna sig åt den här typen av verksamhet, säger specialåklagaren Henrik Rasmusson till Dagens Nyheter.

Från åklagarsidan vill man med detta fall se hur straffvärdet påverkas av att materialet var tidigare outgivet.

– Omfattning, motiv och andra faktorer spelar en roll för straffbedömningen. Här är det enligt mig en viktig faktor att man har tillgängliggjort ett verk som inte hade kommit ut. Det faktumet kan jag tänka mig orsakar en större skada, säger Henrik Rasmusson.

Foto: Scanpix

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt