Skip to content

Svensk åklagare får toppjobb i Kosovo - "tar med mig skottsäker väst och hjälm"

Chefsåklagare Mats Mattsson
Chefsåklagare Mats Mattsson

Mats Mattsson, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, har utsetts till chef för den operativa enheten ”Executive Division” vid EULEX Kosovo. I hans packning finns både hjälm och skottsäker väst.

 

Den enhet som Mats Mattsson kommer att leda har ett så kallat exekutivt mandat vilket bland annat innebär att internationella domare och åklagare tar över vissa ärenden och avgör dessa genom att tillämpa lagarna i Kosovo.

- Rättssystemet i Kosovo, som tidigare var kommunistiskt, har successivt moderniserats och anpassats till det centraleuropeiska rättssystemet, men med inslag av engelska och amerikanska rättsprinciper, säger Mats Mattsson. Den utbredda korruptionen gör det svårt för landets egna rättsinstanser att utreda och döma i ärenden med höga politiker som misstänkta.

- Det gäller framförallt ekonomisk brottslighet men det kan också handla om annan organiserad brottslighet eller krigsförbrytelser. De internationella tjänstemännen ska garantera att allvarliga brott utreds, att rättegångarna är rättvisa och att vittnen inte hotas eller helt enkelt bara försvinner.  

Den 29 oktober ska Mats Mattsson vara på plats på nya jobbet. I bagaget packar han hjälm och skottsäker väst.

- Det är ett krav, säger Mats men påpekar att det inte finns någon omedelbar fara. Kosovo är ingen krigszon och förhållandena har lugnat ner sig även om den internationella situationen är osäker. Något som har förvärrat problematiken i Kosovo är spänningarna mellan olika folkgrupper och klaner.

EULEX Kosovo är EU:s utrikespolitiskt största krishanteringsinsats och bildades för att förhindra en upptrappning av våld och kaos i samband med att Kosovo utropade sig som självständig stat år 2008.

Drygt 2 100 personer arbetar inom insatsen varav mer än hälften kommer från EU:s medlemsstater. EULEX huvudkontor är placerat i huvudstaden Pristina.

Mats Mattsson har varit chefsåklagare på EBM sedan 1998. Han är jur. lic. och har bland annat skrivit flera rapporter om MC-brottslighet med kopplingar till ekonomisk brottslighet.

Under drygt ett år 2004-2005 var han internationell åklagare i Bosnien. 

 

 

Foto: Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt