Skip to content

Överåklagaren byter inte ut åklagarna som advokaterna hade begärt

Överåklagare Thomas Häggström
Överåklagare Thomas Häggström

Överåklagaren vid Utvecklingscentrum i Stockholm beslutade idag att inte byta ut åklagarna i det stora narkotikamål som pågår i Stockholms tingsrätt. Beslutet fattades sedan samtliga nio offentliga försvarare i målet hade begärt att åklagarna skulle bytas ut på grund av en förtroendekris.

Överåklagare Thomas Häggström skriver i sitt beslut att han har tagit del av advokaternas skrivelse och inhämtat information från förundersökningsledaren, kammaråklagare Karin Bergstrand.

Överåklagaren skriver att han uppfattar advokaternas skrivelse som en invändning om jäv:

”Vid genomgång av de i skrivelsen angivna grunderna konstaterar jag att jag inte finner omständigheterna sådana att åklagarna i målet varit jäviga eller på något annat sätt olämpliga att fortsätta handlägga det aktuella ärendet”.

När det gäller frågan om de hemligstämplade handlingar som försvararsidan inte har fått ta del av i ärendet skriver överåklagaren att detta handlar om sekretessfrågor som får handläggas enligt de gängse metoder som finns för sådana.

Det var förra veckan som de offentliga försvararna begärde att de tre åklagarna vid Internationella åklagarkammaren skulle bytas ut med anledning av den infekterade konflikt om både bevisning och sekretessfrågor som har genomsyrat rättegången.

 

Foto: Anders Wiklund/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt