Skip to content

Omhändertagen fick ingen läkarvård trots djupa skärsår - "han var ju aggressiv och berusad"

Den omhändertagne mannen hade så djupa skärsår att han kunde smeta ut blod över väggarna i fyllecellen. Polisbefälet ansåg dock inte att han behövde läkarvärd – ”särskilt inte i det tillstånd denne var i, det vill säga kraftigt berusad och mycket aggressiv.”

JO kritiserar nu polisen i Malmö för att de inte omedelbart såg till att den omhändertagne mannen kom under läkarvård.

Den polispatrull som omhändertog mannen konstaterade att han hade flera skärsår på armarna och senare smetade han också ner både väggar och fönsterrutan i cellen med sitt blod.

Såren var så djupa att mannen, efter det att han hade släppts, blev uppmanad av polisen att själv söka upp akutmottagningen där han fick sys med åtta stygn.

I sitt yttrande till JO förklarar sig det ansvariga polisbefälet ”att han gjort bedömningen att mannen inte behövde akut läkarvård med anledning av sina skärsår, särskilt inte i det tillstånd denne var i, det vill säga kraftigt berusad och mycket aggressiv.”

Trots det ymniga blodflödet anser polisbefälet nu i efterhand att det är ”osannolikt att en större blödning eller sår på mannens händer inte skulle ha upptäckts av den personal som förde in honom i arresten”.

Varken polisområdeschefen, polismästaren Ulf Sempert, eller biträdande länspolismästaren Hans Nordin ansåg i sina yttranden till JO att något fel hade begåtts. Enligt dem hade man följt gällande rutiner.

Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger kritiserar dock polisen och skriver i sitt beslut:

”Det är anmärkningsvärt att inga åtgärder vidtogs från polisens sida för att få till stånd en läkarundersökning under omhändertagandet, inte minst med tanke på att skadorna var så pass omfattande att denne kunde smeta ut sitt blod i arresten och att polisen senare uppmanade mannen att själv uppsöka läkare.

Att en omhändertagen person är berusad eller uppträder aggressivt utgör självklart inte skäl för att låta bli att tillkalla läkare när behov av detta föreligger.”

 

Foto:Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt