Skip to content

Nödvärn när man misshandlade kvinna - fälld i tingsrätten men friad av hovrätten

Mannen fälldes i tingsrätten för att ha misshandlat en kvinna när han drig henne i håret så att hon föll till marken. Hovrätten anser nu att mannen handlade i nödvärn och friar honom därför.

 

En 21-årig man från Umeå dömdes av tingsrätten för misshandel till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst och att betala skadestånd på drygt 6 000 kronor. Tingsrätten slog fast att mannen knuffat, sparkat samt dragit en kvinna i håret.

Hovrätten konstaterar nu att den tilltalade uppgett att han endast knuffat kvinnan efter att hon knuffat och dragit honom i håret. Domstolen kommer också fram till att vittnesuppgifter gör att mannens berättelse inte kan anses motbevisad.

Hovrätten utgår ifrån att det i själva verket var kvinnan som angrep mannen och att han därför har haft rätt att freda sig. Att han då drog kvinnan i håret så att hon ramlade omkull kan inte anses ha varit uppenbart oförsvarligt, enligt hovrätten.

Av bevisskäl frias han också för att ha sparkat kvinnan och tingsrättens fällande dom rivs därför upp helt.

 

Gustaf Blomberg

 

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt