Skip to content

Man i drömliknande tillstånd letade ”pedofilbevis” – döms för hemfridsbrott och skadegörelse

hemfridsbrott och skadegörelse

En husägare vaknade vid fyratiden på morgonen av att någon var inne i ett förråd i anslutning till ytterdörren. Istället för att ge sig av när husägaren sa till honom att sticka slog den kostymklädde mannen sönder en fönsterruta i dörren och gick in i huset. Där började han riva ut matvaror och slå sönder inredningen i köket.

Mannen, som varit ute med kollegor och druckit stora mängder alkohol, berättar att han fick för sig att det bodde en pedofil, eller en person som gjort honom illa i barndomen, i huset. Han slog sönder rutan för att komma in och leta efter bevis. I köket hittade han två mobiltelefoner som han tänkte kanske innehöll bevis på att husägaren var pedofil. Han tog mobilerna för att lämna till polisen.

Tingsrätten finner att mannen är en fullt frisk och normalt fungerande person och att hans tillfälliga sinnesförvirring orsakats av kraftig alkoholförtäring. Han har inte kunnat lämna någon förklaring till varför han gick till just detta hus annat än att han i sitt drömliknande tillstånd fick för sig att göra detta.

Tingsrätten finner ändå att mannen haft direkt uppsåt till både hemfridsbrott och skadegörelse.

Däremot ogillar tingsrätten ett åtal för stöld med hänvisning till mannen tog mobilerna med avsikt att säkra bevis, och dessutom inte tog de 2 000 kronor i kontanter som låg bredvid mobilerna.

  • Johanna Haddäng
  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt