Skip to content

Idag inleds rättegången om MC-misshandeln i Kalmar – ”största rättegången i svensk rättshistoria”

Idag inleds rättegången mot 19 män med kopplingar till Hells Angels som står åtalade för att ha attackerat medlemmar i Svineri MC i maj i år. Det är den största och mest omfattande rättegången i svensk rättshistoria, enligt Kalmarpolisen.

Det var i början av maj i år som Svineri MC:s familjefest stormades av flera män som enligt åklagaren har kopplingar till Hells Angels. Medlemmar i Svineri MC ska fått allvarliga skador efter att bland annat ha blivit nerslagna med tillhyggen.

Idag, tisdag, inleds rättegången mot 19 personer som står åtalade för bland annat grov skadegörelse, grov misshandel och grovt rån. Rättegången är av säkerhetsskäl flyttad till säkerhetssalen i Göteborg eftersom polisen befarar att flera Hells Angels-medlemmar kommer att dyka upp för att visa sitt stöd. 

Merparten av de åtalade har valt att inte uttala sig. Några har erkänt att de varit på plats men förnekar brott.

Enligt Kalmarpolisen är detta den största och mest omfattade rättegången någonsin om man tittar sammanslaget på till exempel beslag, förhör och antal åtalade.  

Polisen har exempelvis lagt stora resurser på arbetet med fallet. Man har hittills lagt ner cirka 9 000 timmar i utredningsarbetet på den 3 000 sidor långa förundersökningen. 

Dessutom hålls förhandlingen, som beräknas pågå i cirka 7 veckor, i en sal utan åhörare på grund av utrymmesskäl. Förutom de19 åtalade och deras advokater finns nämligen häktesvakter, poliser, två åklagare och några av utredarna i rättssalen. I salen finns också en förstärkt rätt med en extra domare och extra nämndemän.

Totalt rör det sig om cirka 90 personer som kommer att finnas på plats i rättsalen. Media och anhöriga får inte plats utan får följa rättegången från en annan sal via storbildskärm. 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt