Skip to content

Granskning: 73 av landets nämndemän sitter på dubbla stolar – ”det är skandal”

Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund
Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund

Totalt 73 personer har polisiära uppdrag samtidigt som de är nämndemän. Det visar en granskning som SVT gjort.

 

Domstolsverket skickar i dagarna ut brev till landets dryga 8 600 nämndemän. Detta för att förhindra jävsituationer liknande dem som uppmärksammats under de senaste veckorna, där nämndemän också suttit i polisnämnden.

– Ja, det är ju egentligen konstigt att man ska behöva göra det. Man skulle ju från början ha sett till att nämndemännen var så utbildade att en sådan här situation aldrig skulle riskera att uppkomma, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och ordförande i Brottsofferjourernas riksförbund, till Sveriges Radio.

Alhem anser att det skadar rättssäkerheten när ett mål måste tas om och målsäganden och vittnen måste höras igen, vilket nu är fallet ibland annat Södertäljemålet.

– Det är en skandal, ingenting annat. Men i varje fall så är det katastrofalt det läge som har uppkommit. Inte minst för bevispersonerna, det tycker jag är det absolut viktigaste, de slits ut, säger han till Sveriges Radio.

Efter att det visat sig att nämndemän suttit på dubbla stolar i flera mål, däribland Mangsmålet och Södertäljemålet, har SVT valt att granska landets samtliga nämndemän.

Granskningen visar att totalt 73 nämndemän i landet under åren 2011 och 2012 har uppdrag inom polisen. Något som får Ahlhem att reagera.

– Man ska överhuvudtaget inte ha en funktion som ledamot eller ersättare i en nämnd eller styrelse hos polisen, säger han om personerna som är nämndemän, till SVT.  

 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt