Skip to content

Försök till snatteri och nödvärn i tingsrätten - blev ett års fängelse för rån i hovrätten

Tingsrätten ansåg att den åtalade mannens gärningar skulle betraktas som försök till snatteri - vilket inte är straffbart - och nödvärn varvid han friades. En oenig hovrätten slår dock fast att det handlar om ett rån som ska ge ett års fängelse.  

 

Enligt åtalaet hade en man från Stockholm i en butik ha tagit en barnoverall till ett värde av 475 kronor och försökt lämna butiken utan att betala. Innan mannen hunnit lämnat butiken skulle affärsinnehavaren och en anställd ha försökt stoppa honom - vilket mannen mött med slag och sparkar för att försöka komma loss.

Han åtalades för rån men förnekade gärningen. Tingsrätten konstaterade att eftersom mannen inte hade hunnit lämna butiken när ingripandet skedde så handlade det inte om ett fullbordat tillgreppsbrott - som i sig hade bedömts som snatteri.

Eftersom försök till snatteri inte är straffbelagt ansåg tingsrätten att gärningen inte utgjorde något brott och att mannen hade haft nödvärnsrätt mot affärsinnehavaren och den anställda. Han friades därför av tingsrätten.

Domen överklagades dock  till hovrätten som konstaterar att mannen under ingripandet hade lyckats knuffa sig ut ur butiken men att han förts in dit igen av två vittnen.

Efter en sammantagen bedömning slår hovrätten fast att det de facto handlade om ett fullbordat rån enligt principen om det så kallade motvärnsfallet. mannen dömdes därför till fängelse i ett år. Mannen ska även betala skadestånd på nästan 26 000 kronor.

Ett hovrättsråd och en nämndeman är dock skiljaktiga och anser att gärningen är ett rån av mindre allvarligt slag och ska bedömas som snatteri och misshandel.

 

Therese Åkerlund

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt