Skip to content

Forsmarkrättegångar inleds redan dagen efter åtal

Redan under fredagen inleds rättegångarna mot hälften av de nästan 60 aktivister som bröt sig in på kärnkraftverket Forsmark tidigare i veckan. Det är aktivister från bland annat Tyskland och Finland som står inför rätta.

 

Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig på Greenpeace, förklarar för Aftonbladet att det hålls en snabb rättegång mot de aktivister som inte kommer från Sverige.

- Det är en snabb process eftersom de utländska medborgarna annars befaras lämna landet.

Aktivisterna som brutit sig in på Forsmark åtalas för olaga intrång och inte grovt olaga intrång, eftersom åklagaren Magnus Berggren rättar sig efter praxis från tidigare intrång på Forsmarks kärnkraftverksområde. Det rapporterar Sveriges Radio.

Men Magnus Berggren tycker ändå att Uppsala tingsrätt borde skärpa straffen i förhållande till praxis.

– Jag tycker att straffvärdet, alltså antalet dagsböter, bör skärpas till jämfört med tidigare. Grunden för det är att det är just ett kärnkraftverk och ett skyddsobjekt. Där ska man inte vara, säger han till Sveriges Radio.

Greenpeace advokat Jan Palmblad menar dock att aktionen mot Forsmarks kärnkraftverk handlade om en fredlig manifestation och att det ligger ett samhällsintresse i att påvisa den bristande säkerheten och hur lätt det är att ta sig in på kärnkraftverket.

– Vi betraktar inte det här som en brottslig gärning utan vi menar att det finns en möjlighet för domstolen att fria mina klienter under hänvisning till den nödrätt som gäller när ett allvarligt samhällsintresse är i fara, säger Jan Palmblad till Sveriges Radio.

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt