Skip to content

Advokatbyrå får inte sätta upp skylt på husfasad - stämmer fastighetsbolag på 885 000 kronor

Stena Fastigheter får själv ha skylt men inte hyresgästen Vasa Advokatbyrå.
Stena Fastigheter får själv ha skylt men inte hyresgästen Vasa Advokatbyrå.

Vasa advokatbyrå stämmer Stena fastigheter på 885 000 kronor för avtalsbrott. Orsaken är att de som hyresgäst inte fick sätta upp en skylt på husfasaden - någonting som var "en väsentlig förutsättning för att välja just den lokalen".

- Vi är verkligen förvånade över Stenas agerande, säger Vasas ombud, Eva Hilmer.

Vasa advokatbyrå, som själv är specialiserad på bland annat fastighetsrätt, tecknade i våras hyresavtal om kontraktet för kontorslokalen i Solna, från den 1 augusti till den 31 juli 2015 med en uppsägningstid på nio månader. Kontorslokalen skulle vara ett komplement till lokalen i centrala Stockholm.

Den 7 september sade Vasa upp avtalet efter flera resultatlösa försök till dialog.

Enligt en klausul i hyreskontraktet ingick en företagsskylt mot Norrtäljevägen där tiotusentals bilister passerar dagligen på väg till och från Stockholm.

- Vi ville pröva en helt ny marknadsplats och öppna ett mottagningskontor utanför biltullarna, för att nå nya klienter, säger Eva Hilmer vid Vasa advokatbyrå. Ett bra komplement för klienter som vill slippa åka in till stan med enkelt att parkera. Skyltläget var attraktivt.

Enligt stämningsansökan lovade hyresvärden, innan hyresavtalet skrevs på muntligt och skriftligt, att Vasa skulle få rätten till en skylt på fasaden mot Norrtäljevägen. En väsentlig förutsättning för att byrån skulle välja just den kontorslokalen. Vid avtalsförhandlingen underströk Vasas representant detta särskilt, samt vid en visning av lokalen med två anställda.

Fastighetsförvaltaren stoppade av okänd anledning det hela, efter att avtalet skrivits på. Advokatbyrån fick besked att den möjligtvis kunde få en skylt på en kyrkfasad som få passerar.

- Vi har försökt kommunicera med Stena. Vi har inte fått något svar på varför vi inte fått skylta som andra lokalhyrare.

Då kontorslokalen inte håller standard enligt avtal anser Vasa advokatbyrå att Stena fastigheter agerat vårdslöst, gjort sig skyldigt till kontraktsbrott och yrkar på ett skadeståndsbelopp om 885 000 kronor.

- Det är lågt beräknat vad vi kommer att förlora. Vi hoppas få igång en dialog.

Stena fastigheter vill inte kommentera fallet: 

- Vi lämnar inga kommentarer just nu, det är ett pågående ärende, säger Stenas fastighetsförvaltare Mikael Röjdemark.

 

Lilian Andersson

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt