Skip to content

74-åring tog strupgrepp på sin sambo under gräl - frias till följd av nödvärn

Det var nödvärn när en 74 årig man tog strupgrepp på sin sambo i samband med ett bråk. Efter att ha fällts av tingsrätten frias han nu av hovrätten.

 

Bråk uppstod mellan den 74-årige mannen och hans sambo hemma i bostaden. Kvinnan attackerade mannen med en torkkäpp och enligt kvinnan slog mannen henne då i ansiktet och på bröstet samt tog tag runt hennes hals och sparkade henne.

Mannen åtalades. Han nekade till att ha tilldelat sin sambo några slag mot ansiktet eller kroppen samt till att ha sparkat henne. Han hävdadedäremot att han kunde ha kommit åt kvinnans hals under bråket och orsakat rivsår i hennes ansikte och på hennes händer, men att detta skett då han värjt sig mot det pågående angreppet med torkkäppen.

Tingsrätten ansåg att den tilltalade i och för sig befunnit sig i en trängd situation när kvinnan gick till angrepp mot honom med torkkäppen och att han haft skäl att ta till visst våld för att försvara sig. Domstolen ansåg dock att mannen haft ett flertal alternativ  för undgå fysisk kontakt och att det våld som han utövat till viss del varit uppenbart oförsvarligt.

Den 74-åringe mannen dömdes till 70 dagsböter för ringa misshandel.

Hovrätten konstaterar nu bland annat att uppgift står mot uppgift om vilket våld mannen använt. Domstolen konstaterar också att det är möjligt att kvinnans skador uppkommit på det sätt som den tilltalade har berättat om.

Detta innebär enligt domstolen att mannens berättelse inte är motbevisad och att den därför ska läggas till grund för hovrättens bedömning. Det är därför inte bevisat att han verkligen har slagit kvinnan men däremot att han tagit ett strupgrepp på henne.

Eftersom han attackerades med en torkkäpp befann han sig enligt domstolen dock i en nödvärnssituation och greppet var därmed inte oförsvarligt. Han frias därför helt.

 

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt