Skip to content

28-åring stal från medvetslös man på spår – döms till fängelse för grov stöld

En 28-åring som stulit bland annat pengar från en 38-årig man som legat medvetslös på ett tunnelbanespår i Stockholm döms nu till fängelse i ett år och sex månader. 

 

I början av oktober i år åtalades en 28-årig man för att ha stulit pengar och andra värdesaker från en berusad 38-årig man som trillat ner på tunnelbanespåret i Stockholm.

Mannen åtalades även för att vid ett annat tillfälle ha stulit kontanter och en mobiltelefon från en man som sovit på en tunnelbanestation.

På tisdagen meddelade Södertörns tingsrätt dom i målet.

Rätten inleder med att påpeka att medias rapportering till viss del varit missvisande gällande den första åtalspunkten. Domstolen pekar på att det inte varit fråga om en impulshandling utan att mannen uppmärksammat 38-åringen vid Slussen i Stockholm och redan då bestämt sig för att stjäla hans mobiltelefon.

Rätten anser att 38-åringen befunnit sig i ett synnerligen utsatt läge, liggandes berusad och skadad på tunnelbanespåret utan någon möjlighet att skydda sig och i fara att dödas eller allvarligt skadas.

28-åringen döms nu därför för två fall av grov stöld till fängelse i ett år och sex månader. Han åläggs också att betala skadestånd om 12 000 kronor till 38-åringen varav 5 000 kronor avser kränkningsersättning.

Brotten anses som så allvarliga att han utvisas ur landet och förbjuds återvända före 2017. Bland annat hänvisar domstolen till att risken för att mannen ska återfalla i brott är uppenbar då han saknar försörjning här.


Foto: Efterlyst/Scanpix

  • Alt-texten
    Martina Valentin
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt