Skip to content

Videokvalitet håller inte som bevisning - sex män frias för supportermisshandel

Bildkvaliteten från videofilmerna höll inte som bevisning och det räckte inte med att en så kallad supporterpolis sa sig kunna identifiera personerna på de dåliga bilderna. Tingsrätten friar därför de Hammarbysupportrar som har stått åtalade för att ha misshandlat en AIK-supporter.   

Tingsrätten friar sex män som stod under åtal för för att i anslutning till en fotbollsmatch ha misshandlat en annan man utanför en restaurang på Södermalm i Stockholm.

Åklagaren åberopade flera videosekvenser som spelats in av förbipasserande privatpersoner men tingsrätten anser inte att videokvaliteten är tillräckligt bra för att kunna användas som fullgod bevisning.

Sex män i åldrarna 18-36 år åtalades i tingsrätten för grov misshandel efter en tumultartad situation vid en restaurang på Södermalm i Stockholm sommaren 2011. Männen, som till största delen var supporters till Hammarby och befunnit sig på restaurangen innan de skulle se en träningsmatch, skulle enligt åtalet ha misshandlat en ensam supporter till den rivaliserande klubben AIK med slag och sparkar.

En gruppering med AIK-supportrar hade något tidigare attackerat restaurangen och kastat stolar och bord mot den men sedan avlägsnat sig.

Den misshandlade mannen ville inte medverka till åtalet men åklagaren ansåg sig ändå kunna styrka misshandeln med hjälp av ihopklippta filmer som tagits av förbipasserande privatpersoner samt uppgifter från en polis  som är specialiserad på supporvåld.

Tingsrätten friar nu samtliga tilltalade. Domstolen konstaterar att filmerna visar hur misshandeln begås, men att kvaliteten är dålig och att det inte går att urskilja två tilltalade som helt nekat till inblandning. En av dessa frias även från att ha gjort sig skyldig till försök till misshandel genom att kasta en stol mot en okänd person.

Domstolen godtar också  att tre personer sagt sig ha varit på väg att sparka mannen, men inte träffat honom, samt att en i och för sig sparkat honom, men att det endast varit en lös spark.

Åtalet kan därför inte anses styrkt och det faktum att en så kallad supporterpolis ansett sig kunna peka ut två av de tilltalade från videosekvenserna medför ingen annan bedömning.

 

Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

  • Alt-texten
    Isak Bellman
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt