Skip to content

Våldtäktsdömd frias i hovrätten - kvinnan inte tillräckligt trovärdig

Tingsrätten dömde två män till över två års fängelse vardera för bland annat våldtäkt repsketive medhjälp till våldtäkt. Hovrätten anser dock att flickans berättelse innehåller vissa tveksamheter och friar därför nu de båda männen från åtalet. 

 

Två män, 20 och 21 år gamla, kom att åtalas för våldtäkt respektive medhjälp till våldtäkt. Enligt åklagaren ska männen ha tvingat in en flicka, som varit på rymmen från sitt LVU-hem, i ett cykelförråd. Därefter ska 20-åringen ha genomfört två samlag med flickan.

De båda männen nekade till brott.

Tingsrätten fann att flickans berättelse var trovärdig samt stöddes av övrig bevisning. 20-åringen dömdes av tingsrätten för våldtäkt och 21-åringen, som hållit fast flickan under samlagen, dömdes till medhjälp till våldtäkt.

Påföljden bestämdes för 20-åringen, som även dömdes för utpressning och ringa narkotikabrott, till fängelse i två år och sex månader. 21-åringen, som även fälldes för ringa narkotikabrott, dömdes till fängelse i två år och fyra månader. 20-åringen ålades även att utge skadestånd till flickan med 100 000 kronor, varav 67 000 kronor solidariskt med 21-åringen.

Domen gällande våldtäkten överklagades till hovrätten, som nu konstaterar att flickans berättelse sett utifrån övrig bevisning innehåller tveksamheter i vissa delar. Med anledning av detta anser hovrätten att det inte är uteslutet att händelsen kan ha utspelat sig på annat sätt, och ogillar därför åtalet. Påföljden för 21-åringen bestäms till 30 dagsböter om 50 kronor och för 20-åringen till skyddstillsyn. 

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt