Skip to content

Våld under hockeymatch var inte en del av spelet - 16-åring döms för misshandel

Våld utanför spelet var misshandel (bilden tagen i ett annat sammanhang).
Våld utanför spelet var misshandel (bilden tagen i ett annat sammanhang).

Slag som utdelades efter en ful tackling under en hockeymatch var inte en del av spelet och är straffbart. En 16-årig pojke döms därför för misshandel. Han ska också betala 5 600 kronor i skadestånd till sin motspelare.

En pojke i tonåren åtalades för misshandel efter att han puttat och slagit en motspelare under en ungdomsmatch i hockey som spelades i Dalarna. Den utlösande faktorn ska ha varit att motspelare utdelat en ”ful” tackling mot en av pojkens lagkamrater.

Efter det att domaren hade blåst av åkte pojken fram och drog ner motspelaren på isen och utdelade ett antal slag mot honom. Tingsrätten pekade på att det varit fråga om ett ensidigt utövat våld som till stor del skett sedan motspelaren hamnat liggande på isen och varit mer eller mindre oförmögen att försvara sig.

Eftersom händelsen ägt rum efter det att spelet blåsts av ansåg rätten att våldet inte haft något med spelet att göra och att sådant samtycke som annars kan gälla för viss våldsutövning inom exempelvis hockey inte förelegat.

Den nu 16-åriga pojken döms därför för misshandel till 20 timmars ungdomstjänst. Han ska också betala 5 600 kronor i skadestånd till sin motspelare.

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom utan ändringar.

 

Foto: Scanpix

  • Alt-texten
    Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt