Skip to content

Två ville fälla, två ville fria - 23-åring frias efter uppmärksammad mordrättegång

Grannfejden i Norrbotten slutade med mord enligt åklagaren
Grannfejden i Norrbotten slutade med mord enligt åklagaren

Två av tingsrättens ledamöter ville döma den 23-årige mannen till 14 års fängelse för det uppmärksammade mordet i Kärrbäck i Norrbotten. Två av de andra ledamöterna anser dock att bevsiningen inte håller. Mannen frias därför. 

Det handlar om det uppmärksammade mordet på en 51-åring som för några år sedan överlevde ett yxöverfall i samband med en vild grannfejd i en liten by i Norrbotten. Mannen påträffades död i sin bostad den 11 april i år. Vid en rättsmedicinsk undersökning upptäcktes att han hade skjutits i bakhuvudet.

Det har framkommit att den nu friade 23-åringen tillbringade dagen den 8 april i 51-åringens bostad och sällskap. Tingsrätten anser att det är utrett att offret var död redan när 23-åringen lämnade hans bostad natten mot den 9 april och att han då hade stulit föremål från 51-åringen.

Tingsrätten anser också att det är styrkt att 23-åringen haft en bild på den avlidnes döda kropp i sin mobiltelefon och att det är högst troligt att det också är han som har skjutit den avlidne.

Möjligheten att också någon annan person befunnit sig på platsen kan dock inte uteslutas, anser tingsrätten som framhåller att 23-åringen kan ha skäl att inte vilja berätta det. Någon teknisk bevisning finns inte som kan reda klarhet i den frågan. Tingsrätten väljer därför att fria 23-åringen.

Två nämndemän är skiljaktiga och anser det är ställt utom rimligt tvivel att 23-åringen själv har skjutit den avlidne i huvudet då möjligheten att någon annan person skulle ha befunnit sig på platsen är så minimal att den kan bortses från.

De skiljaktiga ledamöterna anser att 23-åringen skall dömas till 14 års fängelse för mord.

– Jag har läst domen och funnit skäl att överklaga. Dels är det en skiljaktig dom, dels tycker jag att de två som friade honom ställde väl höga krav på bevis, säger kammaråklagare Mikael Lundquist till TT.

 

Foto: ScanpixTipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt