Skip to content

Svensk man åtalas för folkmord i Rwanda

I november väcks Sveriges första åtal om folkmord mot en man som misstänks för delaktighet i ett antal massakrer i Rwanda 1994. – Det är nog det allvarligaste brott som svensk polis har utrett, det är min bedömning, säger Hans Melander, gruppchef vid polisens krigsbrottskommission.

Det var i december förra året som mannen, som är svensk medborgare med ursprung från Rwanda, greps efter att ha varit internationellt efterlyst. Polisens krigsbrottskommission hade då utrett mannen sedan i april samma år.

– Det började med att myndigheterna i Rwanda begärde honom utlämnad, men det går inte eftersom han är svensk medborgare, säger Melander till Ekot.

Vad mannen formellt är misstänkt för är ännu inte känt. Men enligt åklagare Magnus Elving ska han ha varit delaktig i ett antal massakrer.

– Han är misstänkt för att ha medverkat i ett antal massakrer i Rwanda 1994, mot människor i folkgruppen tutsi, säger han till Ekot.

Enligt Melanders bedömning är detta ”det allvarligaste brott som svensk polis har utrett”.

– Det är en utmaning givetvis. Det är ett ganska komplext brott, rent juridiskt. För det är inte bara enskilda handlingar som åklagaren måste bevisa utan man måste också gå in på syftet och bevisa att syftet var att utplåna hela eller delar av en folkgrupp, säger han till Ekot.

I november väcks åtalet och rättegången kommer då också att starta. Enligt åklagaren kommer delar av rättegången att hållas på plats i Rwanda.

– Det är lättare att hämta in uppgifter i Rwanda, och det är unikt tror jag att en svensk domstol är beredd att resa till ett annat land för att genomföra en rättegång, säger han till Ekot.


  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt