Skip to content

Socialstyrelsen: vården av Thomas Quick ska granskas

sture bergwall, thomas quick, säter, vård

Socialstyrelsen är kritiska till den behandling som Thomas Quick - numera Sture Bergwall - fått genomgå på Säter sedan han dragit tillbaka sina morderkännanden. En granskning ska nu inledas.

Socialstyrelsen ska nu granska om Säters rättspsykiatriska avdelning misskött vården av Thomas Quick, numera Sture Bergwall, enligt Svenska Dagbladet.

- Det är frågor som rör kvalitet i vården, patientsäkerhet och rättssäkerhet som vi kommer att granska, säger Karl-Otto Svärd, medicinalråd vid Socialstyrelsen, till tidningen.

Sedan Sture Bergwall dragit tillbaka sina erkännanden har Säter vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har hans permissioner stoppats och han utsätts för regelbundna kroppsvisitationer.  Böcker, CD-skivor och mattor har plockats bort från hans rum, liksom persiennerna.

Chefsöverläkaren på Säter, Susanne Nyberg, säger att de nya säkerhetsrutinerna inte bara gäller Sture Bergwall utan omfattar samtliga patienter på Säter.

– Visst får han läsa böcker och lyssna på skivor men han hade stora mängder på sitt rum. Mycket är placerat i förråd, och det är inget konstigt – ungefär som när man är trångbodd, menar Susanne Nyberg.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt