Skip to content

Om det vore val idag - så skulle juridikstudenterna och tingsnotarierna rösta

Dagens Juridik har genomfört en väljarundersökning bland landets juridikstudenter och tingsnotarier. Drygt 800 personer har svarat på frågan "vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag". Statsvetaren Sören Holmberg säger att resultatet utmärker sig i både ålderskategori och bland studenter men att han inte är förvånad.

 

Det enskilt största partiet är Moderaterna med 34,5 procent och det näst största partiet, Socialdemokraterna, hamnar på 20,3 procent.

Miljöpartiet kommer på tredje plats med 14,9 procent tätt följt av Folkpartiet med 13,3 procent.

Därefter följer Vänsterpartiet, 7,4 procent, och Centern och Kristdemokraterna med 3,4 procent vardera.

På sista plats hamnar Sverigedemokraterna med 2,7 procent.

Den borgeliga alliansen tar alltså hem segern med 54,6 procent medan de röd-gröna får 42,6 procent.

Innan Dagens Juridik presenterar resultatet för Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, får han gissa hur utfallet ser ut. Hans gissning blir i stort korrekt.

- Även om det här varken är typiskt för hur studenter eller unga människor överlag röstar - där det är en övervikt för de röd-gröna - så blir jag inte förvånad.

- Det här handlar om människor som, socioekonomiskt sett, kommer från eller tillhör övre medelklass och är akademiker. Där brukar man rösta borgerligt och då i första hand på Moderaterna. Och det här är ju människor som ska ut och tjäna pengar - kanske bli advokater och egna företagare...

Sören Holmberg har aldrig tidigare sett en undersökning om valbeteenden hos just den här gruppen men han säger generellt och föga överrakande:

- När det gäller studenter kan man säga att de som läser ämnen som socialt arbete, sociologi etcetera intresserar sig mer för väldfärdsfrågor och röstar röd-grönt medan de som läser ämnen som ekonomi intresserar sig mer för företagande och pengar och röstar blått.

 

 Klicka på bilden nedan för att se resultatet av undersökningen:

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt