Skip to content

Rekordstort miljonregn över BRÅ - ska bli motor inom hela rättskedjan

Justitieminister Beatrice Ask stärker BRÅ:s roll
Justitieminister Beatrice Ask stärker BRÅ:s roll

Brottsförebyggande rådet får en rekordstor ökning av sin budget – från 70 till 95 miljoner kronor. Orsaken är att justitieminister Beatrice Ask vill försöka få ordning på rättsväsendet genom BRÅ:s forskning.

Satsningen, en ökning på 35 procent, syftar till att stärka Brottsförebyggande rådets roll som rättsväsendets ”kunskapscentrum”, som justitieministern uttrycker saken.

- För att rättsväsendets resurser ska användas på bästa sätt krävs mer kunskap om vad som fungerar, hur och när. Det är denna typ av kunskap som vi vill stärka, säger Beatrice Ask.

Hon framhåller vikten av att rättsväsendets arbetsmetoder och tillvägagångssätt bygger på kunskap och att de ständigt följs upp och utvecklas – någonting som ligger inom BRÅ:s kompetens. Deras kunskap, analys och uppföljning ska därför lyftas fram som en motor inom hela rättskedjan.

- Det här är mycket glädjande och ett kvitto på det förtroende som regeringen har för vårt arbete. Vi har redan i dag en viktig roll som kunskapsförmedlare. Nu satsar vi ännu hårdare på rollen som analyscenter för regeringen och rättsväsendet, säger Brås generaldirektör Erik Wennerström.

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt