Skip to content

RÅ: ”Rimligt och relevant” att maskerad polis stormade bostäder

Åklagaren som agerade i den hektiska situationen efter bombhotet i Göteborg 2010 har tidigare fått sina åtgärder ifrågasatta. Efter en granskning har riksåklagaren, RÅ, nu kommit fram till att inga fel har begåtts.

Situationen var hektisk när polis och åklagare hösten 2010, efter uppgifter från ett vittne, trodde att Nordstan i Göteborg skulle bombas.

De män som blev skäligen misstänkta för att planera terrorattentatet greps och anhölls under dramatiska former. På morgonen den 31 oktober 2010 sparkade beväpnad och maskerad polis in dörrarna och stormade bostäderna till de misstänktas familjer.

Det visade sig senare att männen som anhållits var helt oskyldiga till anklagelserna och åklagare och polis fick då kritik för sitt agerande.

En förundersökning kring polisens agerande i fallet lades ner efter att ha prövats av högre åklagare. Ingen enskild polis kunde lastas för bristerna, menade man.

Nu har RÅ på uppmaning av JO granskat åklagarens handläggning. RÅ finner, enligt P4 Göteborg, att det var oklart om det var säkerhetspolisen eller polisen i Västra Götaland som hade ansvaret, vilket skapade problem.

RÅ menar också att åklagaren kontaktades sent av polisen och att situationen blev mycket hektisk eftersom det befarade bombdådet var nära förestående.

Slutsatsen från RÅ är att åklagaren har haft stöd i rättegångsbalken för besluten om tvångsåtgärder. Åtgärderna bedöms ha varit "såväl proportionerliga som rimliga och relevanta".

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt