Skip to content

Professor David Farrington tilldelas Stockholmspriset i kriminologi

David Farrington, professor i kriminalpsykologi vid Cambridge University

Är det möjligt att tidigt i livet förebygga framtida kriminalitet? Det är en av flera frågor som 2013-års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi, professor David Farrington vid Cambridge University, har ägnat sin forskning åt.

2013-års Stockholm Prize in Criminology går till professor David Farrington - en föregångare inom evidensbaserade program för tidiga insatser mot kriminalitet. Förutom professor vid Cambridge University är han även författare av ett stort antal vetenskapliga artiklar och böcker om brottsprevention som bygger på kriminologisk livsförloppsforskning. 

 Genom sin forskning har han kommit fram till fyra centrala slutsatser:

  1. Risk- och skyddsfaktorer för framtida kriminalitet uppträder mycket tidigt i livet.

  2. Barn med hög risk kan bli hjälpta praktiskt taget redan från födseln

  3. Ett stort antal program för barn under 10 år är mycket effektiva

  4. Investeringar i program med tidiga insatser mot kriminalitet sparar enorma summor av skattebetalarnas pengar

Farrington arbete är ett utmärkt exempel på hur bra kriminologisk forskning kan bidra till att minska brottsligheten och öka människors livskvalitet", säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet och en av de två ordförandena i prisjuryn, i ett pressmeddelande.

Stockholmspriset i kriminologi är ett internationellt pris som har som mål att uppmärksamma forskare som bidragit till betydelsefull utveckling inom kriminologisk forskning. Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus, i samband med Stockholm Criminology Symposium i juni nästa år.

Foto: Brottsförebygganderådet, Brå

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt