Skip to content

Ordningsvakt misshandlade sovande 31-åring – fälls efter att ha fångats på film

En ordningsvakt som helt oprovocerat handfängslat och misshandlat en 31-årig man döms nu mot sitt nekade efter att ha fångats på övervakningsfilm. - I detta fallet var det tur att det fanns en film, säger kammaråklagare Malin Palmgren.

Det var i början av juni förra året som misshandeln av den 31-åriga mannen ägde rum. Efter en utekväll med en vän satte sig 31-åringen i Centralstationens centralhall för att invänta en buss hem till norra Stockholm, men somnade.

– Plötsligt blir jag väckt av att någon står och rycker och håller på med mig och i nästa sekund ligger jag på golvet, uppger han till Metro.

En ordningsvakt hade då slagit 31-åringen ett flertal gånger i ansiktet samt knäat honom i ryggen, enligt Metro. Vakten började sedan, tillsammans med hjälp av en kollega, föra bort 31-åringen från platsen.

– Jag var helt lugn och gjorde ingenting. Då kom den vakt som var på mig från början och tog på mitt huvud, böjde det nedåt och knäade mig i ansiktet så hårt att jag ramlade till marken, säger 31-åringen till Metro.

De båda vakterna tog sedan med 31-åringen till ett avskilt rum och tillkallade polis. Därefter anmälde de 31-åringen för grov misshandel varpå han fick tillbringa natten på Kronobergshäktet.

– Det kändes helt overkligt. Så jag bad polisen titta om det fanns någon övervakningsfilm som kunde visa vad som verkligen hände och det fanns det, säger 31-åringen till Metro.

Filmen visade att mannen varken varit stökig eller våldsam utan att han blev påhoppad helt oprovocerat. I november förra året åtalades istället ordningsvakten för grov misshandel och i samband med det förlorade han också sitt arbete.

I förhör hävdar ordningsvakten att han handlat i självförsvar, vilket hans kollega också styrker. Men tack vare övervakningsfilmen råder det, enligt rätten, ingen tvekan om att misshandeln varit oprovocerad.

Kammaråklagare Malin Palmgren yrkade på grovt brott då 31-åringen varit handfängslad vid misshandeln. Skadorna var dock inte tillräckligt grova, menar rätten.

På onsdagen dömdes ordningsvakten mot sitt nekande vid Stockholms tingsrätt för misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst. Han ålades även att betala 11 200 kronor i skadestånd till 31-åringen.

– Det är inget absolut krav, men det är klart att det blir betydligt lättare när det finns en film. Annars hamnar man oftast i en ord-mot-ord- situation. En ordningsvakt är ändå en person i en yrkesroll, så i det här fallet var det på ett sätt tur att den här filmen fanns, säger Palmgren till Metro. 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt