Skip to content

Onanerade utan att dra för gardinerna - friad av tingsrätten, fälld av hovrätten

Gardinerna borde ha dragits för anser hovrätten.
Gardinerna borde ha dragits för anser hovrätten.

Att onanera i sin lägenhet utan att dra för gardinerna - "inför öppen ridå" som hovrätten uttrycker saken - är så likgiltigt att det är att bedöma som sexuellt ofredande mot grannarna. Det anser hovrätten som ändrar tingsrättens friande dom mot en 32-årig man från Småland. 

En 32-årig man åtalades i tingsrätten för sexuellt ofredande efter att en granne tvärs över gatan sett honom onanera öppet i sin lägenhet. Grannen konstaterade att 32-åringen befunnit sig i sin väl upplysta lägenhet och att det synts väl vad han gjorde. Grannen uppgav att hon till slut flyttat då hennes barn tyckt att 32-åringens beteende, som förekommit flera gånger, var obehagligt.

Tingsrätten tog fasta på grannens uppgifter om att 32-åringen inte på något sätt sökt kontakt, utan hela tiden haft blicken fäst vid sin TV. Domstolen godtog därför 32-åringens egna uppgifter att han helt enkelt måste ha glömt att dra för gardinen och att han inte varit medveten om att någon såg honom. Åtalet ogillades därför även om en nämndeman var skiljaktig.

Hovrätten konstaterar nu att lägenheterna varit belägna på så sätt att det från flera av rummen i grannens lägenhet inte gått att undgå att se in i den tilltalades lägenhet - särskilt då den varit upplyst kvällstid.

Domstolen konstaterar vidare att den tilltalade en dryg månad tidigare förhörts av polis med anledning av att grannen anmält honom för en identisk händelse. Under en period därefter höll han sina gardiner fördragna, för att sedan, som hovrätten uttrycker det, ”onanera inför öppen ridå”.

Han anses därför ha varit likgiltig inför effekterna av sitt handlande och döms nu för sexuellt ofredande. Påföljden bestäms till 40 dagsböter om 180 kronor.

 

 

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

  • Alt-texten
    Isak Bellman
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt