Skip to content

Mäklare köpte fastighet han själv fått i uppdrag att förmedla - varnas

En man som tidigare varit ansvarig mäklare för en fastighet som låg ute till försäljning under sommaren 2011, för utgångspriset 1,3 miljoner kronor, överlät uppdraget till en annan mäklare. Han köpte sedan själv fastigheten under hösten 2011 för 900 000 kronor - elva dagar efter uppsägningen av uppdragsavtalet.

En man, som själv varit spekulant på fastigheten, anmälde mäklaren och anförde till Fastighetsmäklarnämnden, numera Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, att hans eget intresse att lägga bud hade varit annorlunda om en avslutsnivå runt detta belopp hade kommunicerats som möjlig i objektsbeskrivningen.

FMI finner nu att fastighetsköpet får anses ha skett i anslutning till uppdraget samt att den journal som mäklaren enligt lag är skyldig att upprätta har många brister. Bland annat saknas uppgifter om att uppdragsavtalet upphört och när detta skedde, samt när han överlämnat sin skriftliga uppsägning. Dessutom har mäklaren felaktigt uppgett att fastigheten uppnått en köpeskilling om en miljon kronor.

FMI meddelar nu mäklaren en varning.

Foto: Scanpix

  • Johanna Haddäng
  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt