Skip to content

Mäklare frias - "lockpris" på radhus var missbedömning av marknaden

Fastighetsmäklaren hade missbedömt marknaden och satte ett alltför lågt utgångspris på radhuset. Därför handlade det inte om ett "lockpris, anser Fastighetsmäklarinspektionen.

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, anklagdes en mäklare för att ha använt sig av ett så kallat lockpris vid marknadsföringen av ett radhus. Utgångspriset var satt till 2 850 000 kronor och anmälaren lade efter förhandsvisningen ett bud på 3 miljoner kronor men fick då beskedet att säljarna inte godtog ett bud lägre än 3,4 miljoner kronor.

Mäklaren har själv uppgett att ett genomsnittligt pris på fastigheter i området sjunkit med cirka 15 procent under de senaste två åren - till 2 850 000 kronor. I samband med förhandsbud är det vanligt att förväntningarna stiger och i detta fall önskade säljarna alltså få 3 400 000 kronor.

Efter ytterligare förhandsvisning där spekulanten indikerade ett pris på 3 300 000-3 400 000 kronor kom mäklaren fram till att hans värdering uppenbarligen var en missbedömning av marknaden.

FMI konstaterar att mäklaren redovisat hur han bedömt marknadsvärdet och uppgett hur han ändrade utropspriset när säljarnas önskemål och marknadsnivån stod klar och avskriver därför ärendet.

  • Alt-texten
    Johanna Haddäng
  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt