Skip to content

Leif GW Persson och Petter Asp: Inget självklart brott att ha skelettdelar hemma

En 37-årig kvinna från Göteborg har häktats misstänkt för brott mot griftefriden sedan skelettdelar från människor har hittats i hennes lägenhet. Men enligt professorerna Leif GW Persson och Petter Asp är det inget självklart brott att ha skelettdelar hemma.

Kvinnan är häktad misstänkt för brott mot griftefriden men exakt vad och hur mycket som har hittats i hennes lägenhet är sekretessbelagt.

Kvinnan själv ska, enligt Ekot, ha uppgett att hon är historieintresserad och att hon är en sorts samlare. Men att hon inte visste att det kan vara olagligt att ha skelettdelar hemma. 

Enligt Leif GW Persson, professor i kriminologi, är brottsbalkens paragraf om brott mot griftefrid generellt sett inte helt enkel att tolka i ett fall som detta.

– Jag tror inte att lagregeln omfattar att du har gamla benrester hemma i bostaden av något skäl, säger han till Ekot.

Enligt Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, är det inget självklart brott och dessutom finns det ont om vägledande prejudikat.

– Det är inte självklart hur gränsen ska dras. Det kanske aldrig har besvarats, säger han till Ekot.

En fråga är vad som avses med att "skymfligen" behandla lik, som lagtexten talar om. En annan fråga är om det spelar roll hur länge någon varit död.

– När tillräckligt lång tid gått, kan man rimligen tycka att kroppsdelarna blir mindre förknippade med en person och mer av historiska föremål. Men det är bara en fundering, säger Petter Asp till Ekot. 

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt