Skip to content

Lagrade GPS-punkter som matchar adresser för villainbrott tung bevisning

De lagrade GPS-punkterna matchade adresserna för villainbrott
De lagrade GPS-punkterna matchade adresserna för villainbrott

De geografiska punkter som hade lagrats i männens GPS matchade precis adresserna för ett stort antal villainbrott. Vid en husrannsakan hittade polisen sedan nio guldtackor som misstänks vara smycken från villainbrotten som smälts ned.

 

De båda männen – två bröder – som nu står åtalade för stölderna greps på bar gärning i samband med ett villainbrott utanför Borås.

I deras bil låg bland annat två GPS och mobiltelefoner som analyserats av polisens IT-forensiker. Ett mycket stort antal adresser som lagts in deras GPS de senaste åren kunde sedan kopplas till ett stort antal anmälningar om bostadsinbrott.

– Bara genom att titta på de senaste GPS-sökningarna kunde vi koppla adresser till mellan fem och tio villainbrott som anmälts den senaste tiden, säger Jan Johansson, en av de poliser som grep bröderna.

I ett garage i Göteborg påträffade polisen bland annat nio gömda guldtackor som totalt vägde 5,5 kg. De värderas till över en miljon kronor och saknar sedvanlig märkning.

– I en av brödernas lägenheter hittade vi även två luppar och kemikalier som används för att bestämma karathalten på guld. Vi har anledning att tro att guldtackorna är hemmagjutna och vi tror att det är stulna smycken som har smälts ned, säger Jan Johansson.

Männen dömdes i tingsrätten till fängelse för bland annat grov stöld och häleri. Förhandlingar pågår just nu i hovrätten.

 

 

Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt