Skip to content

Kvinna hällde kastrull med hett vatten över sambo – får sänkt straff i hovrätten

En kvinna dömdes i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse sedan hon hällt en kastrull med hett vatten över sin sambo så att denne fick brännskador av första och andra graden i ansiktet. Kvinnan får nu, efter överklagande, sänkt straff i hovrätten. 

En 38-årig kvinna dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till fängelse i ett och ett halvt år för att ha misshandlat sin sambo.

Sambon berättade om hur han kommit hem en sen kväll efter att ta träffat några vänner och att 38-åringen då väntat på honom i parternas bostad och där hällt en kastrull med hett vatten över honom.

Han hade därigenom ådragit sig brännskador av första och andra graden i ansiktet, på huvudet och på fötterna och tappat synen i uppåt ett dygn.

Enligt 38-åringen hade sambon kommit hem sent den aktuella kvällen, men hon menade att han bara stannat runt en halvtimme och sedan lämnat lägenheten. Skadorna kunde han själv ha ådragit sig utan att märka något, menade hon.

Tingsrätten ansåg att sambons uppgifter var tillförlitliga och konstaterade att 38-åringens utsaga framstod som tillrättalagd och även utelämnade vissa delar.

Domstolen fann även, utifrån telefon- och vittnesuppgifter, att skadorna uppstått inom loppet av 20-30 minuter, vilket lämnade litet utrymme för alternativhypoteser. Åtalet ansågs därmed styrkt.

Misshandelsbrottet, som skett under överfallsliknande former och ansågs ha kunnat bero på svartsjuka, rubricerades som grovt. Förutom fängelse ålades 38-åringen även att betala 25 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom endast på det sättet att påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader. Detta då skadorna varit svåra men inte livshotande.

Foto: Scanpix

  • Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt