Skip to content

Jens Lapidus nya bok: ”En snorloska i kulturhistoriens ansikte”

Brottmålsadvokatens nya novellsamling saknar hatet, drivet och jakten från Snabba Cash. Det menar Martina Lowden på Kulturnytt i en recension. 

Brottmålsadvokaten och författaren Jens Lapidus släppte under torsdagen sin bok ”Mamma försökte”. Boken är en samling av både nyskrivna och tidigare publicerade noveller.  

Jens Lapidus romaner om Stockholms undre värld har gjort honom till en bästsäljande författare men den nya boken får nu mindre positiva reaktioner från Sveriges Radios Kulturnytt.

”Här finns inget av det som gjorde Stockholm Noir-sviten så populär: hatet, drivet, jakten” anser Kulturnytts Martina Lowden. Hon undrar varför Lapidus inte kunde använda sin vanliga ”stökiga stackatostil” när han skriver om försvarsadvokater och affärsjurister. Om någon skulle kunna skriva underhållande om företagsjuridik vore det väl han, menar Lowden.  

Enligt recensenten är det ändå förläggaren som står för det värsta lågvattenmärket: ”Hans bedrägeriförsök till förord är inget annat än en snorloska i kulturhistoriens ansikte: att nämna klassiker som "Pälsen", "Maffiabröder" och "Ett halvt ark papper" i det här sammanhanget är att förtala dem grovt.” 

Läs recensionen här.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt