Skip to content

"Iskall temperaturmätare" - sex av tio poliser vågar inte framföra kritik internt

Lena Nitz - Polisförbundets ordförande
Lena Nitz - Polisförbundets ordförande

Sex av tio poliser vågar inte kritisera sina chefer och den egna arbetsmiljön. Det visar en undersökning från Polisförbundet. ”Det är en iskall temperaturmätare över arbetsmiljön inom polisen”, skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz idag på DN debatt.

Lena Nitz skriver att kritik som riktas internt mot både arbetsmetoder och ledarskap ”får konsekvenser för det egna arbetet, antingen genom utfrysning, sämre karriärutveckling, ingen löneutveckling eller omplacering”.

Hon fortsätter:

”Polisen står nu inför den största omorganisationen sedan förstatligandet för 60 år sedan. Det gör att situationen är akut. Att försöka skapa en lärande organisation med ett positivt förhållningssätt till nya arbetsmetoder och ökad effektivitet går inte om inte personalen vågar tala om vad de vill förändra.”

Lena Nitz pekar på att det som hon kallar ”den tysta kulturen” finns inom hela organisationen och att detta är någonting som bland annat JO tidigare har kritiserat polisledningen för.

”Många poliser upplever att själva kärnan i polisarbetet gått förlorad. Den att göra skillnad för någon som utsatts för brott, att avbryta eller förebygga brott, att hjälpa en utsatt människa och inte minst att sätta brottslingar bakom lås och bom. Polisförbundet vill tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar för att öka takhöjden inom polisen.”

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt