Skip to content

Fd advokat inför rätta misstänkt för bolagsplundring - "chockad" av gripandet

På måndagen inleddes rättegången mot en före detta advokat som står åtalad för grov ekonomisk brottslighet. – Det finns inga bindande bevis. Det enda åklagaren har att komma med är indicier, säger den åtalades försvarsadvokat Peter Carlström.

Det var i mars i år som den före detta advokaten greps misstänkt för att, tillsammans med två andra män, ha smugglat in flera miljoner cigaretter i Sverige från Rumänien utan att någon skatt redovisats.

 – Jag var på väg till en rättegång i Borås och blev totalt chockad, sade den före detta advokaten om gripandet under den första rättegångsdagen i Varbergs tingsrätt. Det rapporterar Hallands Nyheter.

De bevis som Lars Lithner, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, lade fram på måndagen bestod enligt Hallands Nyheter av inspelade samtal och olika dokument. Bevis som enligt åklagaren ska styrka att den före detta advokaten gjort sig skyldig till grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenärer.

Peter Carlström, mannens försvarsadvokat, ger dock inte mycket för bevisningen.

– Det finns inga bindande bevis. Det enda åklagaren har att komma med är indicier, säger Carlström till Hallands Nyheter.

Den före detta advokaten själv nekar till inbladning och uppgav på måndagen att det aktuella bolaget hade sålts vidare innan cigarettaffärerna genomfördes. Han ska därefter, enligt egen utsago, inte haft med det att göra.

På tisdagen när rättegången fortsätter ska rätten behandla det andra bolaget som den före detta advokaten misstänks ha plundrat. Tillsammans med en av de andra två männen är han här misstänkt för grov oredlighet mot borgenärer. En tredje man från Halland, som enligt åtalet ska ha transporterat och förvarat cigaretterna, är misstänkt för medhjälp till samma brott.

Foto: Scanpix

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt